Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2013 15:20 - „Турска пролет”, или временни неприятности?
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1176 Коментари: 2 Гласове:
2




image Масовите вълнения в Турция не утихват. Властите на страната се оказаха неготови не само за протестите на десетки хиляди турци, но и за еволюцията на техните лозунги: от запазване на един от парковете на Истамбул, до искане за оставка на правителството. Вълната на протести залива Анкара, Истамбул и Измир – ключовите градове на страната. Демонстрантите използват камъни, полицията отговаря със специални средства. Броят на задържаните възлиза на хиляди.Такива събития в сравнително благополучна Турция не е имало вече много години. Подобно развитие на събитията едва ли е могло да бъде провокирано от жестокото потъпкване от полицията на протестната акция против реконструкцията на неголям парк в Истамбул. Причините явно са много по-дълбоко. По този въпрос има различни версии.

Някои смятат, че сегашните сблъсъци са резултат от недоволството, предизвикано от готвещия се закон за ограничение на употребата на алкохол. Други посочват переформатирането на държавната система от парламентарно-президентска в президентска, при това с перспектива за действащия премиер Ердоган на предстоящите в 2014 година избори да стане ръководител на държавата с най-широки пълномощия. Съществува и мнение и по повод ръста на икономиката в Турция. Той доведе до ефекта на „протестираща средна класа”, която иска по-големи свободи.

Руският политолог Станислав Тарасов отбелязва:

- Проблемът явно не е в „битката за дървета” и дори не в приемането на закона, ограничаващ продажбата и употребата на алкохолни напитки. Всичко е много по-сложно. Политиката на „мека ислямизация”, осъществявана от правителството, не намира подкрепа сред значителната част на турското общество. И затова намерението на мястото на културния център „Ататюрк” да бъде построена джамия стана още един повод за вълненията. Сред населението възникват много въпроси и по отношение на външната политика на страната. И преди всичко нескриваната помощ на властите за сирийската опозиция.

Насилието от страна на полицията разпали огъня на недоволството, но не то го зароди. Впрочем, непропорционалното използване на сила ще създаде на турските власти допълнителни проблеми, в това число и по отношение на техния имидж. Турция е заплашена да загуби демократическия образ, за създаването на който бяха хвърлени големи ресурси. Ръководителят на европейската дипломация Катрин Аштън вече изрази „дълбока загриженост от насилието, което се проявява в Истамбул и някои други градове на Турция”. За излизане от кризата ЕС предложи на Анкара да започне политически диалог. Но не е ясно, какъв ще бъде неговият формат като се има предвид, че протестиращите са настроени изключително решително и искат оставката на Ердоган.

Самият Ердоган се изказа рязко и дори радикално. Според него, ако човек употребява алкохол, той е алкохолик, а протестиращите – това са разбойници и екстремисти. На 3 юни премиерът замина на официално посещение в Мароко, Алжир и Тунис. И не е известно в каква страна той ще се върне след няколко дни.

Иля Харламов, Станислав Тарасов




Тагове:   криза,   протест,   турци,   иитанбул,


Гласувай:
2



1. mikino - Защо ли ги подкрепям с две ръце и им ...
05.06.2013 15:51
Защо ли ги подкрепям с две ръце и им пожелавам да има сили за тази борба, която няма да мине безкръвно...?
цитирай
2. lubomir33 - Е и?
05.06.2013 15:56
И като свалят Ердоган какво ще постигнат?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563819
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930