Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2013 19:00 - Сирия достигна точката, от която няма връщане назад
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 2919 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Военновъздушните сили на САЩ могат да бъдат изпратени за създаването на режим “закрито небе”

Председателят на Комитета на началник-щабовете Мартин Демпси, шефът на Пентагона Чък Хейгъл и президентът на САЩ Барак Обама планират отговор на сирийската криза.

Президентът на САЩ Барак Обама е поискал от Пентагона да изготви план за налагане на зона, забранена за полети над територията на Сирия. Документът предвижда участието в операцията на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция. Вашингтон разглежда възможността за доставки на оръжия на сирийската опозиция. И двете новини бяха съобщени по американските медии с позоваване на анонимни служители в Белия дом. Според техните данни, окончателното решение все още не е взето, но планът се намирал «в по-напреднал стадии от когато и да било».

Русия е недоволна от действията на САЩ и Франция, които ще доведат до провал на преговорите за урегулиране на кризата в Сирия. Това беше заявено вчера от шефа на МВнР на РФ Сергей Лавров: «Цяла поредица от действия, които се предприемат, при това не без участието и поддръжката на нашите западни партньори, включително САЩ и Франция, обективно – волю или неволю, работят за провал на идеята за свикване на конференция».

Той разкритикува решението на ЕС по ембаргото за доставки на оръжия за сирийските метежници, наричайки ги «нелегитимни». А министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу предупреди: «Всяко решение има две страни. Ако едната страна премахва ограниченията, то другата страна вече да се смята за незадължена да изпълнява поетите по-рано задължения». Армейският генерал не навлезе в подробности, но е напълно ясно за какво става дума.

През последните дни Тел-Авив пределно остро поставя въпроса за доставките на руски ЗРК С-300 за Дамаск. В сряда премиерът на Израел Бинямин Нетаняху заповяда на министрите от правителството да се въздържат от обсъждане на темата с ракетите. Малко преди това шефът на Министерството на отбраната Моше Яалон заяви, че ако Русия въпреки всичко изпрати С-300 в Сирия, то Израел «ще знае как да действа».

Това предупреждение звучи много сериозно, имайки предвид наскоро потвърденото от Вашингтон обещание всячески да подкрепя Тел Авив, ако той бъде принуден да защитава своя народ. През май Израел извърши бомбардировки на територията на суверенна Сирия, обяснявайки ги с опасността от ливанската «Хизбула».

Изглежда, че инициативата Лавров–Кери за международна конференция по сирийската криза (Женева-2) се проваля. А самата ситуация около Сирия заплашва с реализацията на либийския сценарии. Тази развръзка не противоречи на кризата, разразила се в редовете на сирийската опозиция, без която е безсмислено да се провежда конференцията. В сряда стана ясно, че разногласията в лагера на метежниците са достигнали своя максимум. Те не могат да постигнат съгласие нито за разпределение на властта, нито по отношение на Женева-2. Тяхната конференция в Истанбул се провежда от 25 май до сега. Така и не можаха да изберат нов лидер на мястото на Муаза ал-Хатиба, оглавявал Националната коалиция на сирийските революционни и опозиционни сили (НКРОС), избран през ноември 2012 година и наскоро подал оставка. Националната коалиция беше призната от «Приятелите на Сирия» (тоест Запада и Изтока) и Генералната Асамблея на ООН за «легитимен представител на сирийския народ».

image

Сирийската свободна армия се опитва да диктува условията.

 В Истанбул САЩ и Саудитска Арабия се опитваха да разширят състава на Националната коалиция по такъв начин, че да се намали относителният дял на радикалните сили в нея. Но вместо 30 групи в нейния състав успяха да влязат само 8. Активистите от «Революционното движение на Сирия» са убедени, че и 8 либерални групи е прекалено много. Революцията трябва да се управлява от «истинските революционери». Медиите предават, че поради скандала на конференцията, Хатиб и много други лидери напуснаха Истанбул.

Сирийската свободна армия (ССА) – въоръженото крило на НКРОС  изобщо излезе от контрол. След решението на ЕС за съдбата на ембаргото за доставяне на оръжия за метежниците, срещата на командира на ССА в Брюксел с депутати от Европарламента и визитата на американския сенатор-републиканец Джон Маккейн в лагера на сирийската опозиция на 28 май, ръководството на радикалите почувства сериозна подкрепа и постави ултиматум на Ливан. Началникът на щаба на армията Салим Идрис поиска от ливанското шиитско движение «Хизбула» в рамките на 24 часа да напусне територията на Сирия. Искането «да се принуди «Хизбула» да напусне е било предадено на президента на Ливан Мишел Сюлейман, на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и на генералния секретар на ЛАД Набил ал-Араби. В противен случай „след изтичане на 24 часа Сирийската свободна армия ще започне преследване на милицията «Хизбула» навсякъде, където тя се намира”. Президентът Сюлейман заплаши въоръжените сирийски метежници със сурови ответни мерки.

 

Не е известно как Иран ще отговори на ескалацията. В сряда в Техеран се проведе конференция на «Истинските приятели на Сирия». Представители от 40 страни по света разработваха план за дипломатическо разрешаване на конфликта. Подходът на Ислямска Република Иран е следния: трябва да се договарят властите и вътрешната опозиция, а съобразяването с външни мнения, свързани с «Ал Кайда» – изобщо не е задължително. Тя трябва да бъде изключена от политическия процес. Техеран заяви, че «категорично е против чуждестранната намеса във вътрешните работи на Сирия» и твърди, че няма военно присъствие на територията на Сирия. Но в случай на интервенция и той навярно има свой отговор.

Евгения Новикова


https://infobalkani.wordpress.com/2013/06/13/%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B2/



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 564100
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930