Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2013 23:47 - Триумф на наглостта
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 761 Коментари: 0 Гласове:
0



Новината за новия шеф на ДАНС взриви социалните мрежи. Хората са възмутени от наглостта на задкулисието. "БСП и ДПС дори не опитаха да направят някакви намеци за приличие", казва по този повод М. Кунева в интервю за ДВ.

"На БСП и ДПС просто не им пука! Те дори не се опитаха да направят някакви намеци за приличие. Те избраха човек за един от най-важните постове в държавата без каквото и да било обсъждане. Дори и да искат да наложат едно определено лице, те можеха поне да се опитат да изиграят своята постановка - като дадат няколко имена, като обяснят защо предлагат точно този човек, какви са неговите предимства, като той бъде изслушан публично. Но това не се случи", казва Меглена Кунева по повод избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Най-належащата мярка

Тя припомня и първите задачи, с които се захвана "новата тройна коаалиция"  (тройна, защото според Кунева, без "Атака" това няма как да се случи). "Излиза, че най-важните неща, с които се зае властта, бяха не икономиката, не редът, не правосъдието, не социалното състояние, не институционалността, а службите. Просто всичко беше заради едните служби, както май обикновено става в България. Промени се законът за ДАНС и сега сме в странното положение ДАНС да е на подчинение на МС, но да се избира от НС с 5-годишен мандат, т.е. който е председател на ДАНС фактически застъпва и от мандата на следващия Министерски съвет. Кой кого контролира през това време дълбоко не е ясно", казва лидерът на "Движение България на гражданите".

Меглена Кунева подчертава, че промените в закона бяха направени от един очевидно нестабилен парламент; парламент, който се крепи на много тънко мнозинство. "Няма страна в целия демократичен свят, която да прави с толкова малко демократично представителство промени в областта на сигурността", казва тя и допълва: "Сега управляващите сякаш казаха на всичките ни партньори в ЕС и в НАТО вие не ни интересувате, не ни интересува какво мислите за демокрацията, не ни интересува какво мислите за нас; разбира се, че не ни интересува и какво мислят българските граждани; не, не ни интересува, няма да правим консултации с никакви политически сили, няма да търсим съгласие с неправителствени организации, с никой, с никой; въпросът е да направим това, заради което си съставихме правителството и парламентарното мнозинство. И ето че го направиха за пет дни. За пет дни! Като най-належаща мярка."

image Меглена Кунева: "Нима на всички министри им харесва какво се случва?"

"Това е триумф на искреността - най-сетне! Ясно е коя политическа сила владее службите и е ясно коя политическа сила е съгласна с това положение. Не мога обаче да разбера защо президентът се отказа от толкова лесната възможност, която служи на надпартийността и на цялото общество, да върне закона за ДАНС. А и правителството мълчи. Харесва ли му това, което се случва в Народното събрание? Всички тези министри съгласни ли са? Явно да. Ако не си съгласен, подаваш оставка. Нали така? Не можеш да кажеш - ами, те ми го наложиха. Спомняте ли си коалицията "Марковска?" Това е същото", казва Кунева.

"България - мястото, където Азия свършва, но Европа не започва"

Лидерът на "Движение България на гражданите" отправя критики и към ГЕРБ: "Какво е мястото на ГЕРБ? Защо ГЕРБ си играе като един абсолютно инфантилен субект: не гласува в Народното събрание, цупи се. Въпросът не е дали харесваш мляко с ориз в детската градина. В парламента си, за да можеш да защитаваш хората, които са те избрали. А какво е отношението им към Цветелин Йовчев?  Човекът, който работеше с тях, който до вчера беше в канцеларията на президента и който от днес е вицепремиер."

"Няма принципи, има само кой на кого се е разсърдил и кой на кого има да отмъщава - това е управлението на България", обобщава Меглена Кунева. В края на разговора тя казва: "Спомням си едно прекрасно изречение от романа на Илия Троянов "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" и то гласи "България е мястото, където Азия свършва, но Европа никога не започва."

С Меглена Кунева разговаря Еми Барух

Редактор: М. Илчева





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563651
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930