Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2013 09:00 - Последният човек от Фукушима...
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Наото Матсумура е последният жител на Томиока - изоставеният град в близост до Фукушима. Той се грижи за малкото останали животни там и е твърдо решен да умре в родното си място. Матсумура е най-силно облъченият японец.

"Братовчед ми, който работеше за "Тепко" в атомната централа на Фукушима, ме излъга без да му мигне окото. Каза ми, че след два дни всичко щяло да е напълно нормално. Каква лъжа само!", възмущава се Наото Матсумура, а гласът му издава истинско вълнение. От катастрофата във Фукушима са изминали две години, но 53-годишният Матсумура още не може да се примири с тази лъжа. Той е единственият човек, останал в радиационно контаминирания град Томиока.

На 12 април 2011 от Томиока са евакуирани общо 16 000 души, сред тях са и Наото Матсумура и семейството му. По-късно обаче той се връща в изоставения град, разположен в 20-километровата зона около Фукушима. Той иска да пази онези, които все още са там: няколко кучета, една дузина крави и два щрауса, за които никой не знае откъде са се взели...

Лъжата Фукушима

Матсумура е решен да умре в Томиока, защото не желае да се раздели с родното си място. Той иска да се превърне в "живо" доказателство за лъжите на японското правителство и на "Тепко". За служителите на концерна Наото Матсумура казва: "Те са изцяло индоктринирани, за да вярват сляпо. Те бяха наистина убедени, че атомните електроцентрали са абсолютно сигурни. А когато избухна първият реактор, си мислеха, че става дума за ракетно нападение от Северна Корея."

Един 19-минутен документален филм, озаглавен "Alone in the Zone" и качен в Ютюб, превърна Матсумура в малка знаменитост. Също като обречен на смърт самурай, който слага сам край на живота си, за да умре с чест, така и Матсумура е решен да остане на своя пост до последно. Той живее самотно, обграден е отвсякъде със смърт и тишина. Храни се с консерви, закупени от друго място, а водата е кът. Получава по малко пари от една дарителска инициатива, организирана във Фейсбук.

 

image Единствените съседи на Матсумура

 

Адът в Томиока

Съветите на експертите по радиология да не се яде и пие нищо, което се е намирало в "мъртвата зона" около Фукушима, изпълват Матсумура с презрителна насмешка. Тези хора не могат да му налагат забрани и да му казват как да живее. А и какво биха могли да му предложат? Да избие малкото му останали животни? "Та те са здрави и щастливи", казва той. "Толкова животни измряха тук по най-мъчителен начин от глад", разказва Матсумура и показва обори, в които се търкалят стотици хиляди скелети, привързани с вериги... "Беше истински ад, докато умираха. Животните продължаваха да вегетират сред скелети, докато паднат мъртви."

"Изпълнен съм с гняв", признава още японският селянин, преврънал се междувременно в нещо като герой на съпротивата срещу една голяма лъжа. Лъжата Фукушима.

АГ, ДПА, ВО, Б. Узунова/Редактор: М. Илчева





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563596
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930