Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2013 19:50 - София, ты говориш по русски?
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1430 Коментари: 1 Гласове:
1



image

След промените през 1989 малката балканска държава България се откъсна от орбитата на Русия, твърди руското издание "The Moscow Times" и пита: дали сега, след като на власт са отново социалистите, връзките ще се съживят?

По време на комунизма България бе смятана за 16-та съветска република. След демократичните промени през 1989 година връзките между двете страни залиняха - София избра западния път на развитие, а присъединяването на страната към НАТО (през 2004 година) и към ЕС (през 2007 година) окончателно откъснаха малката балканска държава от руската орбита, пише "The Moscow Times".

"Големият шлем"

В една област обаче влиянието не само че не намаля, но дори се засили допълнително: в енергийния сектор. България покрива почти изцяло нуждите си от природен газ чрез внос от Русия, единствената българска атомна електроцентрала е съветски проект, а най-голямата петролна рафинерия в страната беше приватизирана от руската компания Лукойл. Дори и като членка на ЕС България продължи да развива връзките си с Москва в енергийната сфера. Сътрудничеството с Русия по трите големи проекта: АЕЦ Белене, "Бургас-Александруполис" и "Южен поток", бе наречено от бившия президент Георги Първанов "Голям шлем".

По време на управлението на Бойко Борисов България се отказа от два от тези три проекта и се подписа единствено под решението за "Южен поток". Падането на кабинета "Борисов" и завръщането на социалистите във властта разбудиха в Русия надеждата, че отказаните проекти биха могли да бъдат възобновени - и най-вече този за втора атомна електроцентрала край Белене. Новият български премиер Пламен Орешарски бе министър на финансите в социалистическото правителство, което подписа с Русия т.нар. "Голям шлем". А малко след като пое премиерския пост, Орешарски заяви, че според него проектът "Белене" трябва да бъде довършен.

image Бойко Борисов и шефът на Газпром Алексей Милер при подписването на решението за изграждане на газопровода "Южен поток", който ще минава през България

Кремъл знае какво иска

Новият български премиер не разглежда "Белене" като политически въпрос - той гледа на проекта от икономическата му страна. Именно икономически са обаче основните съображения против довършването на проекта - България продължава да има излишък на произведена енергия и дори се наложи да спре някои от мощностите си. А противниците на АЕЦ "Белене" твърдят, че разходите за построяването на централата (около 10 млрд. евро) ще направят цената на произвеждания ток изключитено неатрактивна. Москва обаче не се отказва - тя води дела за огромни обезщетения, от които е готова да се откаже, ако проектът бъде възобновен. Използва се и още един механизъм - натиск върху София по политическа линия. Ако тази тактика пожъне успех, това ще бъде третото рестартиране на "Белене" през последните 30 години.

Пред третия голям проект - този за "Южен поток" - няма никакви пречки. Не и от българска страна. Основните спорове по този въпрос са между Москва и Брюксел - заради това, че тръбата се конкурира с европейския проект "Набуко". София от своя страна използва участието си в "Южен поток" като коз в преговорите с Газпром за цената на природния газ, която миналата година беше намалена с 20 процента. След като и предишното, и настоящото българско правителство подкрепят проекта и след като подготвителните работи по изграждането на българския участък от тръбата са на 70 процента готови, не можем да очакваме някаква промяна в българската позиция по този проект, пише в заключение "The Moscow Times".

АГ, МТ, Е. Лилов; Редактор: Д. Попова-Витцел




Тагове:   нато,   Русия,   ЕС,   енергия,   проекти,


Гласувай:
1



1. nikikm - Че какво има тук
27.06.2013 21:25
българско,руско!Декор за еврейски интереси!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563556
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930