Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 14:03 - Ако повече хора бяха като него
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1278 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image  

Да си смел не означава да не се боиш - да си смел означава да направиш нещо въпреки страховете си. Гръцкият лекар Гиоргос Вихас никога не е искал да се превръща в герой - това се случва от само себе си, покрай кризата.

Вихас работи като кардиолог в една от атинските болници. Още преди години се отказва да прави голяма кариера, защото иска да прекарва повече време с двете си дъщери. Но изведнъж родината му се оказва скована от безпрецедентна криза. А покрай нея Вихас се превръща в един вид държавен враг.

Паралелно с работата си като кардиолог в болницата, Вихас си има и кабинет, в който приема безплатно хора без медицинска застраховка - като например тази бременна в седмия месец жена, която до момента не е била на нито един лекарски преглед. Или пък тази майка с бебе, което от раждането си преди пет месеца е наддало само 200 грама.

Как Вихас се превръща в герой

През 2010 Гиоргос Вихас забелязва, че все повече от неговите сърдечноболни пациенти не идват за редовните си прегледи. Откакто бе приет т.нар. Меморандум за икономии, положението е такова, че за да получиш необходимото медицинско обслужване, трябва или да имаш здравна застраховка, или да си плащаш от джоба. Който е безработен повече от година, губи застраховката си. Но и тези, които са застраховани, трябва да си плащат в аванс - тъй като най-голямата гръцка компания за здравни застраховки е задлъжняла толкова, че вече не може да покрива сметките, лекарите искат да им се плаща предварително. И затова все повече пациенти просто си остават по домовете.

image "Гладен съм"

На 15 декември 2011 Гиоргос Вихас основава заедно с четирима свои колеги кабинет за безплатни прегледи. Петимата медици съблюдават три основни правила: никакви пари - нито във вид на заплащане, нито във вид на дарение. Второ - никакви политически разговори по време на работата. И трето - институциите, които оказват някакъв вид съдействие, могат да го правят само при условие, че няма след това да използват този факт за своите пиар-кампании.

В периода между декември 2011 и август 2012 в кабинета на Вихас идват общо 1 200 пациенти, повечето от които безработни. След което само през септември и октомври 2012 идват над 1 300 души. Междувременно чакалнята е постоянно пълна, а ситуацията се е изострила дотолкова, че Вихас не само преглежда, пише рецепти или изпраща пациентите в съответните болници, но и е разработил нова форма на гражданска съпротива.

Случаят "Палеологос"

Всичко започва с Константинос Палеологос - бивш автор на рекламни текстове, възпитаник на Оксфорд, със собствена фирма. С две думи: класически представител на средната класа. След което настъпва кризата. Днес Палеологос е на 60 години, страда от депресии и артрит и се прехранва благодарение на помощите от църквата. Наема за жилището плаща 86-годишният му баща.

И точно този Палеологос се оказва с 2 075 евро неплатени сметки за ток. Праща писма до енергийния концерн ДЕИ, в които описва състоянието си, но така и не получава отговор. Или само индиректно: когато му се налага да потърси помощ заради заболяването му от артрит, социалните служби му отказват с аргумента, че който не си плаща сметките за тока, няма как да претендира за лекарска помощ.

Когато служителите на ДЕИ идват да му прекъснат електроподаването, той ги посреща със секира в ръка. Казва им, че няма намерение да напада никого, но иска да брани отоплението си, защото студът би му причинил непоносими болки. Служителите обаче остават непреклони и спират тока. А малко по-късно Палеологос за първи път посещава кабинета на Вихас.

Когато лекарят отправя през Фейсбук призив към енергийния концерн да възстанови отоплението на пациента, говорителят на ДЕИ заплашва Вихас, че ако продължи да използва социалните медии за "издигането на искания, които нарушават законите", на съответните служби ще бъде препоръчано да се занимаят с неговата "фирма".

"Каква фирма? Няма никаква фирма, няма пари - има ни само нас", казва Вихас. В кабинета му работят общо 220 доброволци. 90 от тях са лекари, фармацевти, психолози и стоматолози. Останалите са медицински сестри или непрофесионалисти, които се занимават с почистването или пък със сортирането на медикаментите, които хора от цялата страна изпращат във вид на дарение.

"Искам да мога да гледам децата си в очите"

 

image Гиоргос Вихас

 

Един от доброволците, които помагат на Вихас, разказва, че повечето деца, които идват с родителите си в кабинета, страдат от недохранване. Веднъж едно малко дете било толкова гладно, че за секунда погълнало целия сироп за кашлица, който му дали в кабинета на Вихас. "Нормално ли е в Европа да има такива трагедии?", пита Гиоргос Вихас и разказва поредната нерадостна история: Наскоро атинският водоснабдителен концерн прекъснал водата на едно семейство, което не си плащало сметките. И двамата родители са безработни, имат две малки деца. Вихас разпространява и тази история в мрежата и призовава съгражданите си на протест. След няколко дни се обаждат от ръководството на концерна и му съобщават, че водоподаването ще бъде възстановено, но той, ако обича, незабавно да прекрати незаконните си акции.

На всичко това Вихас отговаря така: "Познавате ли сюжета на "Антигона"? Креон забранява на дъщеря си да погребе собствения си брат. За което законът му дава право. Но Антигона въпреки това изпълнява моралното си задължение и погребва брат си. Ние, лекарите, трябва да помагаме на нашите пациенти. Затова ще продължа с акциите си".

Наскоро след разговора с водоснабдителния концерн колата на Вихас е разбита. После неизвестни лица влизат с взлом в кабинета му. "Изпитвам страх заради всички тези неща - това е напълно естествено. Но няма да се откажа. Защото искам да мога да гледам децата си в очите", казва Вихас. Човекът, превърнал се неволно в герой.

АГ, ДПА, ЗЦ, АР, Б. Михайлова; Редактор: Д. Попова-Витцел





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563651
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930