Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 16:15 - Сбогом Мохамед Морси!
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1264 Коментари: 0 Гласове:
1



image  

На управлението му бе сложен край - и това е добре. В същото време обаче свалянето на президента Морси може да предизвика неблагоприятен обрат в процеса по демократизирането на Египет, твърди в коментара си Райнер Золих.

Първо Хосни Мубарак, а сега Мохамед Морси: египетската армия за втори път зае буквално в последния момент страната на демонстрантите и свали нежелания президент. Тоест - военните си остават решаващ властови фактор в Египет. С ловката си тактика на "спасители" те си гарантират трайното политическо господство, прокарвайки същевременно собствените си икономически интереси.

Съвместими ли са ислямът и демокрацията?

Всичко това не е демократично, но какво е мястото на демократичната култура в днешен Египет? Хилядите демонстранти, които протестираха мирно по улиците на страната, показаха голяма смелост и заслужават уважение. Никой, който вярва в плурализма и демокрацията, не би искал Морси за президент - в контекста на подозренията, че разрушава демократичните ценности и инфилтрира членове на "Мюсюлманското братство" в държавните институции.

image Мохамед Морси стана вторият египетски президент след Мубарак, свален от армията

Ислямът и демокрацията са принципно съвместими, точно както и християнството и демокрацията - убедени са демонстрантите, предизвикали свалянето на Морси. Докато по отношение на демократичните убеждения на "Мюсюлманските братя" с основание се изпитват съмнения. Те проявяват и склонност към насилие, дори и това да не важи за всички техни съмишленици. Всъщност някои от противниците на Морси също са склонни към насилие - най-вече обезверените младежи и поддръжниците на бившия режим на Мубарак. Респективно - и двете страни не могат да се похвалят с висока демократична култура. Поредното свидетелство за това са изстъпленията спрямо "Мюсюлманското братство" и исканията за пълната му политическа неутрализация.

Революцията тепърва започва

Това, че Морси вече не управлява, е добре за Египет. В дългосрочен план свалянето му от власт може да се превърне в окуражителен сигнал за целия регион - щом в тази толкова важна в стратегически план арабска държава мнозинството от населението отхвърля господството на ислямистите. Но това съвсем не е сигурно. Египетското общество е опасно поляризирано, а тежкото икономическо положение ще подклажда агресията и в бъдеще.

Дълбокият конфликт остава да тлее. И макар от една страна намесата на военните да беше необходима, от друга тя може да доведе до неблагоприятен обрат в демократичния процес. Египетската революция вероятно едва сега започва.

Автор: Р. Золих; Редактор: Б. Михайлова





Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 562146
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031