Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2013 00:13 - Защо не протестирам?
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 5633 Коментари: 7 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image  

През февруари бях от първите, които скочиха срещу непосилните сметки за ток. Всъщност, протестирах и преди това – лятото на миналата година, когато беше обявено 13% увеличение на цената на ел. енергията:

http://saprotiva.org/protest-v-plovdiv-sreshtu-shokovoto-uvelichenie-na-tsenata-na-toka-snimki-i-video/
http://saprotiva.org/13-mrak-malchaliva-razhodka-na-sveshti-po-tsentara-na-plovdiv-video/

През юни и юли 2012 г. и през февруари и март 2013 г. ние не искахме привилегии, както твърдят някои блогъри. Ние, също като тях можем да си плащаме сметките. Но дали един средностатистически пенсионер може? Или един безработен, студент или баща на три деца? И ако може през лятото да ползва по-малко ток, дали ще може да изкара зимата, все едно е лято? Според мен, именно тези въпроси ни изкараха на улицата тогава. Излязохме с ясната мисъл, че няма да съберем много хора на площада. На първия протест бяхме 30-на души, на втория около 200. Но някой трябваше да реагира. Хората от кафетата по центъра на Пловдив трябваше да ни видят. Минувачите трябваше да ни питат „какви са тия 13% на плакатите ви?“, „защо протестирате?“. И ние трябваше да им разкажем, да им обясним, че го правим заради тях, че искаме от тях да се събудят.

image

Точно така – никой от нас не си правеше илюзии, че някой от управляващите ще обърне внимание на 30 или 300 души, надуващи свирки и развяващи знамена. Искахме вниманието на съгражданите си. Искахме да се учим на солидарност отвъд политическото говорене. Искахме да започнем да надмогваме разделението, създадено и укрепвано от политическите партии.

По време на тези протести ние не искахме оставки или смяна на марионетките с други. Искахме да мобилизираме себе си – гражданите. Искахме протестите да са насочени към народа ни, не към политическите трупове, които се редуват да изнасилват България. Основното ни искане беше „Събудете се!“.

После дойдоха изкуствено завишените сметки, дойде зимата и мобилизацията се случи сама. Почти. От сутрин до вечер печатахме листовки, правехме плакати, помагахме на хората от малките градове да създават събития във фейсбук. За няколко дни протестите обхванаха цялата страна. 40 града и над 200 000 души излязоха на протест. Беше красиво и незабравимо изживяване. Чувствах се полезен, усещах че правя нещо смислено, знаех че това грандиозно събитие ще отприщи сериозен обществен дебат. Хипнозата на телевизора не работеше повече. „Европейските ценности“ бяха разбити на пух и прах. Хората си поискаха живота обратно. Някои се разделиха с него в пламъци. Траян Маречков, Пламен Горанов, Венцислав Василев, Даниела Накова, Тодор Йовчев и Тодор Димитров са само върхът на айсберга в черната статистика на прехода.

image

Ревизия на прехода – това искахме болшинството протестиращи. Искахме справедливост. Искахме смяна на системата. Искахме да спрем да се въртим в кръг. Получихме оставка и предсрочни избори. С един ход статуквото ни победи. Обединението ни беше обречено. Виковете „не им вярвайте!“ потънаха в блатото на предизборните обещания и кампании. Протестът ни беше удушен от самите нас. От това, че се оставихме да бъдем разделени на отбори и насъскани един срещу друг.

Сега, в края на юли 2013 г. една част от хората искат оставки и избори. Все едно зимата не е била. Сякаш никога не се е случвала. Развяват се сини знамена с петолъчки, размахват се лозунги от миналия век, аплодират се посланици и президент. По телевизиите щъкат едни и същи хора, убеждават ни, че трябва да искаме избори – още от същото, което опитваме вече 24 години. Последните резултати от изборите ако не са показателни, не знам кое е. Най-ниската избирателна активност от много години насам.

Врагът на софийския протест не е системата. Само част от нея. Врагът са комунистите. Преход, извършен с активното участие на аплодираните от протестиращите политици не е имало.

Протестът в София не е продължение на протестите от зимата и на тези от миналата година. Съжалявам, но не е. Системата не може да бъде сменена с избори. Смяната на мутрите във властта не е промяна. Статуквото не може да бъде детронирано от негови представители.

Така си мисля аз и затова не протестирам.


Пресиян, Съпротива




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. krassko - Ами протестирай :)
01.08.2013 01:20
Какъв ти е проблема? Или вече не ти плащат.
А моите сметки за ток си бяха нормални.
Но не искам нито ГЕРБ, нито БСП и НДСВ повече да управляват.
Време е да се даде път на младите 30 - 40 годишните. Красивите и умните :)
цитирай
2. maistora - За БСП си прав.
01.08.2013 01:27
Тя е ретроградна, антинародна и олигархична организация. Прехода ще започне с нейното разпускане. Но, нея я крепи именно системата , която тя създаде. Дори ако "комунистите" ги няма, тази система ще възпроизведе нови тирани и паразити.
цитирай
3. kbalenciaga - Ето това е голям проблем!
01.08.2013 14:27
Неориентирани и заблудени лапнишарани, тръгнали да будят другите!
Къде отиваш ти бе младеж да будиш, като ти самия си заблуден и манипулиран?!

Февруарските протести са последствието на добре подготвен Цирк.
Първо направиха умишлено отчитане за около 40 дена, което логично е близо двойна сметка на предишната(и заради по студеното време), и лапнишараните точно по сценария на Червените олигарси започнаха да протестират, водени от платените им слуги!
А после като отчетоха за около 20 дена сметките за ток, които бяха 2 пъти по-малки, никой от лапнишараните тогава не протестира, че сметката му е малка?!

Е бива ли да сте толкова прости???

Толкова ли не може да мислете, и да разберете, че точно заради тези протести от февруари Боко Тиквата и ГЕРБ се задържаха на тези нива?
Сещате ли се, колко щеше да се срине доверието към Боко Тиквата и ГЕРБ, ако мандата на правителството тиквенишко беше изкарало до край?

Ама кой ще мисли вместо вас бе, "будители"?
Или сте просто тотални БУДАЛИ???
цитирай
4. svilen75 - По-добре и не идвай. По-добре е без ...
01.08.2013 17:34
По-добре и не идвай. По-добре е без теб.
За разлика от теб, аз протестирах и Февруари, протестирам и сега.
Но за разлика от теб, аз не протестирам само, когато ми бръкнат в джоба. Аз протестирам ЗА МОРАЛ!
цитирай
5. josarian - Не, не си прав,
01.08.2013 19:02
протеста е точно срещу комунистите. Срещу отвратителните им и нагли навици, да вършат всичко задкулисно и против интереса на народа. Протестът е именно да се изметат те от сцената, заедно със лайняните си назначения и кривите си сметки, правени без хората. И освен това, протестите са предупреждение срещу онези, които ще дойдат след това, без знамение кои са - да знаят, че всяка глупост или наглост ще доведе до излизане на хиляди на жълтите павета. Пък ти си стой вкъщи, лошо няма. Събирай сили за есенните протести.
цитирай
6. ivanna4ev - Безкрaйно си прaв според мен, но не ...
01.08.2013 20:08
Безкрaйно си прaв според мен,но не си aктуaлен зa съжaление.И повече ще кaжa-определено се съмнявaм,че ще стaнеш.Бългaринa просто си е неестествено тъп.Сещaш ли той някогa сaм дa е избрaл и нaложил в собственaтa си държaвa условия и прaвилa,отговaрящи нa собственият му интерес.Кaто кaзвaм бългaринa нямaм предвид рaзбирa се еднa шaйкa тaрикaти и откровени престъпници,които обрaтно-не сaмо много добре си знaят интересa,но и по нaй-циничен и безпaрдонен нaчин прегaзвaт всичко пред себе си в негово име.
цитирай
7. sande - Заблуден тип!
01.08.2013 21:04
БСП е мафия Атака е мафия. ДПС е мафия!
цитирай
8. economist - "Така си мисля аз и затова не ...
01.08.2013 21:53
"Така си мисля аз и затова не протестирам."

Правилно мислиш.
Но повечето не мислят.
цитирай
9. krutata - ....
02.08.2013 19:15
sande написа:
БСП е мафия Атака е мафия. ДПС е мафия!


Герб - КО?! НЕ!
цитирай
10. maistora - Където свършва волята да
05.08.2013 01:03
се живее законосъобразно, от там започва мафията. Няма значение кой е престъпникът, ако мълчим сме с него.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 562226
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031