Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2013 00:37 - КОНЦЕСИИТЕ – НОВАТА НЕ-ОКОЛОНИАЛНА ПОЛИТИКА, СРЕЩУ, КОЯТО СЕ БОРИМ
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 2724 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 04.08.2013 00:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ние ще организираме протести, докато не само не бъдем чути, а и докато не видим, че се ДЕЙСТВА по въпроса за уреждане на това природните богатства да се експлоатират само и единствено в полза на Република България и печалбите да се инвестират в развитието на БЪЛГАРСКАТА икономика, а от там да има по-адекватна социална политика, с която да спрем геноцида над БЪЛГАРСКИЯ народ, който се провежда от ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА НА ПРЕХОДА.

 

На нас ни е все тая коя патрия ще е на власт.
Не ни интересува от това кой е Министър-председател стига правителството да работи в полза на България, а не да защитава интересите на частни лица и компании, било те български или чуждестранни.

 

Ние ще се борим с всяко правителство, което върви срещу народа си!
Партии, цветове и това кой какъв е не ни интересуват!
Всеки, който работи в ущърб на България ще бъде сиктердосан, както се случи с предходното правителство.
Към момента това правителство се опитва да работи и за това още не сме го пратили и него на майната му, но започне ли да се офлянква, като нищо може да го пръждосаме, както се случи с предшественика му.

 

Протестите срещу концесиите са продължение на онези протести от февруари.
Ние осъзнаваме, че за да може страната да излезе от блатото, в което е затънала, трябва да се намерят средства за това.

А какъв по-добър източник на средства има от това страната ни сама да разработва своите ресурси, а не да ги дава на тоя или оня да се облагодетелстват от тях за сметка на народа?

В тази статия обяснявам защо Радикално крило на протеста – „Народовластие“ организира от 14.07.2013г. Протести срещу концесиите и защо ние смятаме, че е по-важно това правителство да работи, а не да го сваляме.

БЕДНА ЛИ Е БЪЛГАРИЯ?

 

 В последните 24 години българския народ става все по-беден и по-беден.
Защо се случва това?

 

Някои биха казали, че това е в резултат на мързела на хората, но този отговор би бил неправилен.
Грозната истина е, че България е бедна, защото е системноограбвана и нейните богатства се раздават на частни компании, чужди и наши.

 

Това раздаване на всякакъв род ресурси е изцяло в ущърб на българския народ и българската държава. Също така спокойно можем да кажем, че спрямо България съвсем целенасочено се води неоколониялна политика, която превръща страната ни в суровинен придатък на богатите мултинационални компании, а и в източник на евтина работна ръка за Западна Европа и САЩ.

 

 Българската икономика беше ликвидирана с един удар от правителството на Филип Димитров, което управляваше само осем месеца, но за сметка на това последиците от това управление ги носим и днес.

Но действията на онова правителство, което дойде „с малко, но за винаги“ не биха били чак толкова катастрофални, ако ги нямаше действията на последвалите го правителства, които започнаха Големия грабеж, който бе наречен „приватизация“ за по-голямо благозвучие.

КАКВО Е ПРИВАТИЗАЦИЯТА?

 

Приватизацията е чисто и просто присвояване. Точно това е прякото значение на думата, а не каквото ни го представят.Приватизацията е узаконена форма на кражба от държавата и народа. Всяко друго определение би било невярно и това, че съм прав може да се види, ако се проследи какво става СЛЕД като едно предприятие бъде приватизирано, т.е. откраднато.

 

 Днес България е изправена пред криза, която може да се окаже безпрецедентна, защото резултатите от Големия грабеж тепърва изкристализират.Някой биха рекли, че няма накъде по-надолу да вървим, но аз бих им казал, че усърдно копаем дъното.Освен икономическата катастрофа, която вече ни се стовари на главите и демографската, която всички виждаме ясно, възниква опасността и от безпрецедентна за страната ни ЕКОЛОГИЧНА катастрофа, която се дължи именно на концесионерите и приватизираните предприятия.
Реално няма никаква грижа за екологическите последствия от концесионния добив на всякакъв вид подземни богатства, които се добиват по най-изгодните от ценова гледна точка за концесионерите способи, а това означава, че не се вземат необходимите за екологична защита мерки.Някой би ли се запитал какво става с арсена в златоносните залежи?
Но това с арсена е най-малката беда, защото при правилна експлоатация на залежите и правилна преработка на рудата, арсена може да се извлече и да се използва, а не да се изхвърля като отпадъчен продукт.

 Та като заговорих за рудите, трябва да уточна, че ВСИЧКИ руди са поликомпонентни, няма такава руда, която да съдържа само един метал или компонент.Тук в тази статия ще разгледам само металодобива, който се явява статегически отрасъл за страната.

КОЙ ПОЛУЧАВА ПРАВОТО НА КОНЦЕСИИ ЗА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА НА БЪЛГАРИЯ?

 Според Закона за подземните богатства правото на концесия се получва от фирмата, която регистрира търговско откритие.
Сиреч всяка една фирма, която предяви първа своите права върху даден добивен участък.
Поне теоретично фирмите, които искат да станат концесионери правят проучвания на залежите, с които да определят качественото и количественото съотношение на метали в рудата.

Да, ама не!


Практически става друго!Фирмата взема от Националния геоложки регистър нужните й данни, а после прави фиктивни проучвания, които да се представят пред държавата.
Истината е, че районите, в които има находища са открити още преди 50 години, а качествените и количествените анализи на рудите в находищата са завършени в края на 70-те години на ХХ век.

Геолозите и геохимиците отдавна са си свършили работата и няма нито едно находище, което да е рентабилно за добив и преработка на метали и то да не е известно от онова време, да не е регистрирано като геоложко откритие и понеже имаме и качествено-количествен анализ на находищата, това означава, че нито една фирма не може да претендира за търговско откритие, защото всички данни са собственост на българската държава.

От тук следва, че всяка претенция за търговско откритие е неоснователна, защото всички данни вече са в регистъра и по закон те са собственост на Република България, също както са собственост и подземните богатства на страната ни по смисъла на Конституцията на Република България.

КОНЦЕСИИТЕ, РУДИТЕ, КОНЦЕНТРАТИТЕ ИЛИ ТОВА КАК ГУБИ БЪЛГАРИЯ ОТ КОНЦЕСИОННИТЕ ДОГОВОРИ

 

 Понеже концесионерите не преработват металните руди на територията на Република България до краен продукт, т.е. метални кюлчета и катоди или аноди, а изнасят добитото под формата на руден концентрат, който реално не се контролира за съдържание на метали по видове, проценти и това дава повод да се съмняваме, че концентратите имат съдържание различно от посоченото.

 Нормалното съдържание за тон руда е между 1 и 1,5 g/t (грама на тон) което означава, че всяко по-високо съдържание на метала в тон руда е признак за богато находище, което пък от своя страна означава, че добива на рудата е рентабилен и не може да се работи на загуба.
 Източните Родопи някои от находищата са със съдържание само на злато от порядъка между 2,5 и 8 g/t за златото. 

НО В ЕДНА РУДА ИМА НЕ САМО ЗЛАТО! Понеже рудите са поликомпонентни, това означава, че освен злато те съдържат цинк, олово, мед, сребро, платина и други елементи, които като общ сбор имат доста по-голяма стойност от златото след цялостната преработка на рудата.

 Ето какви елементи са съпътстващи златото по нашите земи:

сребро (Ag) , индий (In), германй (Ge), олово (Pb), мед (Cu), цинк (Zn), платина (Pt), арсен (As), антимон (Sb), паладий (Pd), желязо (Fe).

Елементти, които се намират в количества рентабилни за експлоатация на територията на Република България:
Желязо (Fe), уран (U), торий (Th) ,тантал (Ta) , талий (Tl) , ниобий (Nb) , галий (Ga), германий (Ge) , индий (In), осмий (Os), паладий (Pd), платина (Pt) , арсен (As), антимон (Sb), олово (Pd) , телур (Te) , мед (Cu) , цинк (Zn), калай (Sn), кадмий (Cd), бисмут (Bi), живак (Hg), селен (Se), сребро (Ag), алуминий (Al), манган (Mn), магнезий (Mg), литий (Li) и други.

Даже да не добиваме уран (U), то остават още доста елементи, които са рентабилни за добив и преработка от самата българска държава, а не от чужди компании.
 Да вземем за пример медта (Cu), която на места е около 77 g/t, което е рентабилно за добив.
А като се вземе в предвид, че у нас се намират едни от най-големите находища за добив на мед (Cu) и си направим сметката, че медта (Cu) е част от поликомпонентна руда, в която има различно съдържание на злато (Au), цинк (Zn), сребро (Ag) и други, то излиза, че даже и добива на страничните елементи е рентабилен, защото те са отпадъчен продукт.
Понеже медта се намира под формата на серни съединения, това означава, че отделянето на сярата (S) и нейната преработка също е изгодна за страната.

Ето какво пише в Уикипедия относно медните находища в страната:
Медните руди са с голямо значение за развитието на българската цветна металургия. Те имат ниско метално съдържание /около 0,5% до 2%/. Основните им находища се намират в Стара планина- „Елаците“, до Етрополе, „Челопеч“ до село Челопеч, мина „Плакалница“ /Врачанско/ и в Чипровци; в Средногорието — „Медет“, „Асарел“, мина „Радка“, находище „Цар Асен“. По-малки количества медна руда се добиват в Бургаско — Росен, Върли бряг, Медни рид, Малко Търново. Основната част от медната руда и концентрат са в радиус от 30 км около Пирдоп. В този ареал се добиват годишно повече от 25 млн.т руда. В „Медет“, „Асарел“ и „Елаците“ годишно се произвеждат около 240 000 т меден концентрат. В „Медет“ през 1959 година за пръв път в света се внедрява икономически ефективна технология на добив и обогатяване на медни руди с много ниско съдържание на мед- под 0,5 процента, по-късно усъвършенствувана в „Елаците“. До 1991 г. в Челопеч се добиват около 150 000 т медно-пиритен концентрат с високо съдържание на злато, сребро и други елементи, но поради високото съдържание на арсен и ниското метално съдържание /3-4%/ добивът на руда и производството на концентрат временно са спрени. По-късно предприятието е продадено на чужди компании и добивът на руда и производството на меден концентрат са възобновени. Най-големият преработвателен завод за мед в България е Медодобивния комбинат (МДК) „Георги Дамянов“ между Златица и Пирдоп. Чрез създадена в МДК оригинална българска технология на електролиза на анодната мед (полуфабрикат от металургичното производство) е постигнато най-високото в света качество на електролитна мед. В МДК се произвеждаха и основните количества злато и сребро. След 1991 година комбината бе продаден на белгийската компания „Юнион Миниер“ а сега, 2011 година, с името „Аурубис България“ е дъщерна фирма на германска компания.
Останалите обогатителни фабрики в страната са малки — общо около 30 000 тона меден концентрат годишно се произвежда в тях. В България са изградени следните флотационни фабрики: Кърджали, Рудозем, Мадан, Лъки, Устрем, Маджарово, Гюешево /за олово и цинк/ и в Елисейна, Челопеч, Медет, Елаците, Асарел, Елшица, Росен, /за мед/.


От тук може да си зададем въпроса:Ако в миналото добива е бил нисък поради липсата на технологии, то днес, когато разполагаме с технологии, защо държавата е предоставила добива на чужди компании?“

Това може да се отговори само така:

Отдаването на концесии на чужди фирми е в ущърб на българската държава и на българския народ, който се явява суверен на Република България според нейната Конституция.Отдаването на концесии за природните богатства на република България може да се причисли към държавна измяна, защото лица и фирми са си присвоили суверенитета, който по право се полага на българския народ и разполагат с природните богатства на България.“


 Точно по този начим ми отговори един от запитаните, относно анкета, която гласеше следното:

Как мислите, кое е по-добре
а) Държавата сама да разработва подземните богатства и печалбата да остава в нея и след това да инвестира в развитие на икономиката
б) Държавата да дава концесии на частни фирми, които да плащат концесионни такси, които варират между 1 и 8 %?
в) не знам
г) Без отговор

Ето как отговориха анкетираните:

а) 126; б) 0; в) 4; г) 18


Проучването бе извършено като представителна извадка, при директно неанонимно запиване в което са анкетирани 148 души.
Запитаните са хора от цялата страна, на възраст от 18 до 60 години, работещи в различни сфери на икономиката, с различна степен на образователн ценз и професионална квалификация.

За да имат по-голяма представа и СОЦИОЛОЗИТЕ, прилагам и графиката от анкетата:
image

Тя недвусмислено казва, че НИКОЙ от анкетираните не е подкрепил концесиите!
Така, че Министерството на икономиката и енергетиката да си опича акъла по темата за концесиите и да започне да работи за това РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ да печели от добива на подземни богатства, а не да ги предоставя за експлоатация на частни български и чуждестранни компании.
Видно е, че никой не взема на концесия нищо, което е на загуба, а е само на печалба.

КОНТАКТНАТА ГРУПА И СРЕЩАТА В МИЕ
КАК НИ ОТГОВОРИ МИЕ И КАК РЕАГИРАХМЕ НИЕ

След проведен диалог с МИЕ, получихме уверение,че исканията ни ще бъдат разгледани.
Срещата на контактната група се състоя и там започнаха да ни увъртат по време на опознавателната среща, че ей го на трябвало да се търсят пари за разработките, то ние ясно и точно заявихме, че фирмите, които сега са концесионери могат да продължават с добива и преработката и да поличават заплащане за свършена работа, а не да дават някакви смешни такси, които не могат и милостиня да се нарекат, защото са чиста подигравка.

Добре, но какво става после?

Трябват средства, с които да се започне добива от българската страна.
Аз лично предложих следното:
Прекратяват се военните мисии в чужбина и средствата от тях се пренасочват към програмата за добив и преработка на подземните богатства.
Понеже нито някой от контактната група, нито пък от присъстващите на срещата лица от страна на МИЕ са специалисти по темата проучвания, добив и експлоатация на полезни изкопаеми, то на следващата среща им водим специалисти, които да им обяснят нашата гледна точка, а те от своя страна трябва да ни доведат специлисти по темата проучвания, добив и експлоатация на полезни изкопаеми, каквито, доколкото ми е известно към момента в МИЕ няма

ОТНОСНО ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПЛАН ЗА ПРОУЧВАНЕ, ДОБИВ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ПОДЗЕМНИТЕ БОГАТСТВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Инвестиционния план трябва да е на МИЕ и МФ, а тоже и на МОСВ, а не наш, защото, ако трябва ние редовите граждани да правим подобни проекти, то тогава би било показателно, че държавните чиновници и политиците са излишни паразити спрямо обществото и няма нужда да ги хрантутим.

Към момента ние, които протестираме срещу разграбването на България от концесионери сме добронамерени към правителството, но това ще е само до момента, в който спрат да работят по темата. След това ще се обърне палачинката и ще им искаме оставката. И то не само на министрите, но и на чиновниците, които не са си свършили работата.

ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ:
  1. Държавните служители са само служители и нищо повече.

  2. Незаменими хора няма и да не се самозаблуждатват, че са такива.

  3. Ако се самозабравят, те трябва да се махнат и на тяхно място да дойдат такива, които ще работят в полза народу!

  4. Ако не се вземат в ръце и да изготвят стратегия за развитие на добива на полезни изкопаеми, от която стратегия да печели държавата, а средствата спечелени от този добив да се развиват в развитие на икономиката, което да има дълготрайни последствия, то тези чиновници биха доказали своята ненужност в държавния апарат.

  5. Освен разработката на стратегията същите тези чиновници трябва и да я реализират, защото изготвяните планове без реализация все едно не са изготвяни.



НАШАТА ПОЗИЦИЯ ПО ТЕМАТА СИ ОСТАВА НЕИЗМЕННА

Всеки лаф на служителите от МИЕ, че ние трябва да им предоставяме планове за инвестиция и експлоатация навежда на мисълта, че те не искат да си свършат работата.
МИЕ като разпореждащ се с подземните богатсва на Република България принципал е ДЛЪЖНО да може да изработи цялостна стратегия за добив, проучване, преработка и цялостна експлоатация на същите тези подземни богатства и то без да ги предоставя на някакви си ФИРМИ за грабеж, а да печели ДЪРЖАВАТА!

ОТНОСНО НАШИТЕ ИСКАНИЯ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ

Ние сме дали нашите предложения за изменение на ЗПБ, останалото е работа на МИЕ, което трябва да облече исканията ни в законова форма, а не да се офлянква.
Прилагам нашите предложеня за изменения в Закона за подземните богатства
ТУК
Мотивацията ни
ТУК  и ТУК





Гласувай:
5


Вълнообразно


1. socialismus - Питане: от къде ще се вземат пари за модерни технологии?
04.08.2013 07:59
Има чужденци и продажни българи, които искат България да е бедна за да могат да я изкупуват по- евтино. Съпротивата за заем от 1 млрд. лв. ми подсказва, че да се планира бюджет за модерни и скъпи технологии за разработка на подземните богатства ще срещне яростна съпротива, подплатена от пари на разни Майнинги, на които е по- на сметка да платят на политици и протестиращи заедно, отколкото да оставят България сама да разполага с богатствата си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 562206
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031