Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2013 13:52 - Обикновен расизъм
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1808 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image    

Десните екстремисти, избили шестима роми в Унгария, получиха присъдите си. Трима от тях ще лежат до живот. Но спорът за мотивите на извършителите ни най-малко не е приключил.

Куршумът застига Йено Кока на път за работа. Убиецът, скрит в храстите, го улучва право в сърцето. Йено Кока е петата жертва на расистката група, която между 2008 и 2009 година избива шестима и ранява тежко 55 роми. Сред убитите има и едно четиригодишно момче.

След многобройни следствени перипетии предполагаемите извършители са заловени, а в началото на 2011 година започва и процесът срещу тях. До произнасянето на присъдите им се стигна след почти 180 съдебни заседания. Трима от групата - братята Арпад и Ищван Кис, както и Золт Петро, получиха доживотни присъди. Четвъртият обвиняем Ищван Чонтош бе осъден на 13 години затвор за съучастие.

Самостоятелно ли са действали?

Обвиняемите до последно отричат вината си. Събраните доказателства обаче са недвусмислени - ДНК пробите доказват, че те са били на местопрестъпленията и са стреляли. "Суровата присъда напълно съответства на тежестта на престъпленията", коментира ромският правозащитник Аладар Хорват. Той обаче не е съгласен с класификацията на престъпленията като "обикновени" убийства. Правозащитникът е убеден, че екстремистите е трябвало да бъдат осъдени за престъпления срещу човечността и тероризъм с цел геноцид.

Четиримата извършители не са действали самостоятелно - те са били свързани с дясноекстремистки и неонацистки групи в град Дебрецен. При разпитите след ареста те заявяват, че са авангард на движение, чиято цел е "решаването на циганския проблем".

image Присъдите са факт, но въпросителните остават

Унгарските следователи обаче не обърнали внимание на вероятността зад убийствата да стоят расистки мотиви. Двама от унгарските десни радикали са били под наблюдението на тайните служби до 2008 година, но малко преди началото на серията убийства тайните служби снемат наблюдението. Друг обвиняем пък е бил информатор на военното разузнаване и по време на серията убийства. Но унгарските тайни служби и до днес мълчат за ролята си в този случай.

Провалът на следователите

Освен това следствените органи не обменили помежду си своевременно наличната информация. От ДНК пробите, например, става ясно, че най-малко още един извършител и негов съучастник все още са на свобода. Бившият депутат от либералната партия Йожеф Гюлаш обвинява следователите в "сериозни пропуски". Той обаче не вярва, че те съзнателно са искали да прикрият нещо. "Държавата и властите просто искат да приключат цялата история колкото може по-бързо", казва той.

След произнасянето на присъдите унгарското правителство направи колебливи признания за допуснати пропуски в следствието. Министърът на човешките ресурси Золтан Балог заявява в официално становище, че "за съжаление не ни се удаде да разкрием цялата истина". Главна вина за това имала социално-либералната коалиция, управлява през 2008-2009 година. Но и правителството на Виктор Орбан нямало никакъв принос за изясняването на случая. В становището си Балог все пак уверява, че срещу расизма ще бъдат предприети твърди мерки.

Автор: К. Верзек, К. Цанев; Редактор: Б. Михайлова





Гласувай:
1



1. turb04 - Няма разлика между десни и леви е...
08.08.2013 14:21
Няма разлика между десни и леви екстремисти, между християнски и мюсюлмански фундаменталисти - всички те се стараят да избиват, което е повече от тъпо...
цитирай
2. krutata - Прав си!
11.08.2013 22:01
turb04 написа:
Няма разлика между десни и леви екстремисти, между християнски и мюсюлмански фундаменталисти - всички те се стараят да избиват, което е повече от тъпо...


Даде точното определение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563690
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930