Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2013 06:00 - Внимание: Кока-Кола!
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 9312 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

През 1965 г. Кока-Кола за първи път е произведена в Пловдив, което прави България първата страна от бившия социалистически лагер, която произвежда продукта.

След стотиците хиляди ракови случаи, регистрирани от края на 70-те години до днес, причинени от редовен прием на силно канцерогенните овкусители Аспартам, Acesulfamе-K, Захарин, NutraSweet (Neotame) и техните производни в “диетичните” продукти на PepsiCo, The Coca Cola Company (Diet Coke, Light, Sugar Free, Zero) и Wrigley (дъвките Orbit, Winterfresh, 5 Five, Airwaves, Extra и др.), продуктите “без захар” завинаги остават в “черния списък” на научната общност. Наскоро нови факти, продукт на независими лабораторни изследвания, поръчани и контролирани от здравните органи в САЩ разпалиха отново дискусията за продуктите на гигантите-монополисти – оказа се, че продуктите на Pepsi и Coca-Cola са канцерогенни дори в класическите си, “чисти” варианти, които не съдържат заместители на захарта. Това се дължи на изкуствения оцветител “карамел” (E150d), съдържащ се в огромни количества и в двете напитки, допринасящ за тъмната им окраска. След като съдържащия се в изкуствения оцветител 4-methylimidazole (4-MEI) бе обявен за клиничнодоказан канцероген от съда в Калифорния, съдът също така задължи двете компании или да променят формулата си, или на етикетите на напитките си да поместят видимо предупреждение за опасността от развиване на раково заболяване, сходно с предупрежденията на кутиите цигари.


Активната съставка на кока-колата е ортофосфорната киселина. Поради нейната висока киселинност цистерните, използвани за транспортиране на концентрат на кока-кола трябва да бъдат оборудвани със специални резервоари, предназначени за висококорозионни материали.

Нека надникнем в „анатомията” на един от най-рекламираните продукти на компанията „Кока-Кола” – Coca-Cola Light без кофеин. Тази напитка съдържа Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951 , E338, Е330, Аromas, Е211.

Aqua carbonated – това е газирана вода. Тя възбужда стомашната секреция, повишава киселинността на стомашния сок и провокира метеоризъм – обилно отделяне на газове. Освен това, използва се не изворна вода, а водопроводна, преминала през специални филтри.

E952 – цикламова киселина и нейните натриеви, калиеви и калциеви соли. Заместител на захарта. Цикламатът е синтетичен химикал, има сладък вкус, който 200 пъти превишава сладостта на захарта, използва се като изкуствен подсладител. Бил е забранен за използване в хранителни продукти, тъй като представлява канцероген, предизвикващ ракови заболявания. През 1969 г. по нареждане на Управлението за контрол на хранителните продукти и лекарствата бил забранен за използване на територията на САЩ, тъй като той, както захарина и аспартама, предизвиква в плъховете рак на пикочния мехур. В същата година бил забранен и в Канада. През 1975 г. забраната обхванала и Япония, Южна Корея и Сингапур. Забранен е за използване в производството на напитки в Индонезия. През 1979 г. Световната здравна организация, кой знае защо, реабилитирала цикламатите, признавайки ги за безвредни.

E150d – оцветител, получава се по пътя на преработката на захар при определени температури, с добавяне на химически реагенти или без тях. В случая с кока-колата се добавя амониев сулфат.

E950 – калиев ацесулфам. 200 пъти по-сладък от захарозата. Съдържа метилов етер, който влошава работата на сърдечно-съдовата система, и аспарогенова киселина, която оказва възбуждащо действие на нервната система и може, с времето, да предизвика привикване. Ацесулфамът се разтваря лошо. Продуктите с този подсладител не се препоръчват за употреба от деца, бременни и кърмещи жени.

E951 (аспартам) - заместител на захарта за болните от диабет. Химически е неустойчив: при повишаване на температурата се разпада на метанол и фенилаланин. Метанолът е много опасен: 5-10 мл са способни да доведат до гибелта на зрителния нерв и необратима слепота, 30 мл могат да предизвикат смърт. В топлите газирани напитки аспартамът се трансформира във формалдехид, който е изключително силен канцероген. Документално потвърдени са редица случаи на отравяне с аспартам: загуба на съзнание, главоболие, умора, виене на свят, повдигане, силно сърцебиене, увеличение на теглото, раздразнителност, тревожно състояние, загуба на паметта, мъгливо зрение, припадъци, загуба на зрение, болки в ставите, депресия, спазми, заболявания на детеродните органи, загуба на слуха. Аспартамът може също да провокира следните заболявания: тумор в мозъка, множествена склероза, епилепсия, базедова болест, хронична умора, болести на Паркинсон и Алцхаймер, диабет, умствено изоставане и туберкулоза.

image

E338 – ортофосфорна киселина. Предизвиква раздразване на очите и кожата. Използва се за производството на фосфорнокисели соли на амоняка, натрия, калция, алуминия, а така също за органичен синтез, в производството на активен въглен и киноленти, за производството на огнеупорни материали, керамика, стъкло, торове, синтетични миещи средства, в медицината, металообработването, текстилното производство, нефтената промишленост. Хранителната ортофосфорна киселина се използва в производството на газирана вода и за получаване на съставки за сладкарски изделия. Известно е, че ортофосфорната киселина пречи на усвояването на калция и желязото от организма, което може да доведе до отслабване на костната тъкан, остеопороза. Други странични ефекти са жажда, обриви по кожата.

Е330 – лимонена киселина. Широко разпространена е в природата. Използва се във фармацевтичната и хранителната промишленост. Солите на лимонената киселина (цитрати) се използват в хранителната промишленост в качеството на киселини, консерванти, стабилизатори, а в медицината – за консервиране на кръв.

Аromas – неизвестно какви ароматни добавки.

Е211 – натриев бензоат. Използва се в производството на някои хранителни продукти, в качеството на бактерицидно и противогъбично средство. Към тези продукти се отнасят мармаладите, плодовите сокове, плодовите йогурти. Не се препоръчва за употреба от астматици и хора, чувствителни към аспирина. Изследване, проведено от британския професор Питър Пайпър, открило, че това съединение нанася значителна вреда на ДНК. По думите на Пайпър, натриевият бензоат, който е активен компонент в консервантите, използвани в повечето газирани напитки, не унищожава ДНК, но ги деактивира. Това може да доведе до цироза на черния дроб и дегенеративни заболявания, например, болест на Паркинсон.

image

Елита иска да сте послушни, отслабени и с повредено мислене. Добра визия за добър работник и консуматор – тоест отличен гражданин, продуктивен.

 

blog.zepir.com

ANONYMOUS BULGARIA




Гласувай:
9



1. apostapostoloff - И аз така знам-
13.08.2013 14:54
Кока- Кола прави всичко възможно за да убие своите клиенти. Гениален постинг, няма що! Само дето разни комуняги драскотят тези неща от десетилетия. Аз пък от 1965 г. насам само кола пия и, простете, ама е така- здрав съм си като говедо.
цитирай
2. tomcat2 - не я пия тая пикня от години и се чу...
13.08.2013 16:15
не я пия тая пикня от години и се чувствам прекрасно!
цитирай
3. krutata - радвам се за вас
13.08.2013 22:30
apostapostoloff написа:
Кока- Кола прави всичко възможно за да убие своите клиенти. Гениален постинг, няма що! Само дето разни комуняги драскотят тези неща от десетилетия. Аз пък от 1965 г. насам само кола пия и, простете, ама е така- здрав съм си като говедо.


Е явно имате здрава имунна система... Ами какво по-хубаво от кола и малко уиски и сме си щастливи :)
цитирай
4. krutata - Прав си!
13.08.2013 22:34
tomcat2 написа:
не я пия тая пикня от години и се чувствам прекрасно!


Точно! Аз не мога така хем да я пия хем да знам, че вреди.. Това е съзнателно отравяне!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 562203
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031