Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2013 16:00 - Демографската катастрофа в България – изчезваме, държавата не функционира
Автор: krutata Категория: Политика   
Прочетен: 1763 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Задълбочаването на демографският срив ще  задълбочи и проблема с дисфункционалността на държавата

 

image


Може определено да се твърди, че в цялата си съвкупност като количествени и качествени характеристики настъпилата демографска катастрофа в Родината ни доведе до дисфункционалност в социално-икономическото и техно-иновационното развитие, т.е. съвременна България вече не може да прави редица продукти и производни, които тя създаваше само преди 25 години поради липса на хора, способни да ги правят, без да броим парите за оборудване. Казано по друг начин, нашата страна функционира във все по-тесен ракурс – технологически, икономически, интелектуален, а най-вече социален, именно заради недостиг на човешки ресурси в количествен и качествен смисъл. Това ни дава правото да твърдим, че става дума не за демографска криза, за каквато говорят редица други изследователи, а за демографска катастрофа.

 

 Погледнато от политически позиции, последната може да бъде назована „геноцид“ или „автогеноцид“.

Причини и причинна верига за демографската катастрофа

Нашето мнение е, че трябва да се говори за три групи причини, намиращи се на три различни равнища на взаимодействие, създаващи определени причинни вериги и причинни мрежи:

• Преки причини – ниска раждаемост, висока ранна смъртност, загуба на жени във фертилна възраст, масова емиграция и други;

 

• Непреки причини – застаряване, бедност, безработица, социални болести – въпиющо социално неравенство, разпад на семейството, отчайващо ниско равнище на социална сигурност, трансформация на системата от социални ценности, т.е. възприемане на постмодернисткия модел на свръхиндивидуализъм и свръхпотребителско съзнание;

 

• Глобални причини – това несъмнено е създадената неолиберална социално-икономическа и политическа система, която създава непреките причини, водещи до преки такива за настъпилата демографска катастрофа у нас.

Въпреки тази класификация на причините бихме искали да очертаем това, което според нас се явява

ключовата причинна верига

 

за демографската катастрофа в България. Обикновено се казва, че основна причина е бедността. Несъмнено това е така, но трябва да се отбележат и няколко важни допълнителни момента. Не просто бедността, тъй като няма пряка връзка с дадено равнище на материално благосъстояние и раждаемост, макар такова да има по отношение на ранна смъртност. Става дума за тенденцията на т.нар. векторна бедност, т.е. посоката на развитие на бедността е нейното увеличаване във всяко следващо поколение. Означава, че децата стават по-бедни от родителите си и съответно техните деца са по-бедни от тях, и така по нарастващ вектор на бедност.

 

 

При това бедността следва да се разбира не само като ниско трудово  възнаграждение, а оттук и като жизнен стандарт в абсолютни цифри и в относително сравнение. Но бедността следва да се вижда и като отсъствие на социални ресурси. Т.е. българското общество обеднява и като социални възможности за професионална, гражданскаи обществена реализация. Тази „социална бедност“ е следствие от разрухата. Разруха, която дойде от  т.нар. реформи на прочутия преход, от корупцията, от периферийния и полуколониален модел на развитие, който бе изграден в България от тези т.нар. реформи. Като резултат - изчезнаха възможностите българите да реализират своя потенциал в полза на българското общество. В този смисъл ако направим сравнение на населението, живеещо с под 2 щ.д. на ден за периода 2005-2009 г. в България и в света, ще видим, че у нас това са само 7 % от населението, докато в света са 43 %. Въпреки това именно България е изпаднала в демографска катастрофа, докато при страни със значително по-нисък стандарт такъв процес не се наблюдава. Именно затова се осмеляваме да говорим, че става дума не просто за бедност, а за „векторна“ и „социална бедност“ като ключово звено в причинната верига, започваща безспорно със създадената след сюблимната дата 10 ноември 1989 г. неолиберална система на социално-икономическо възпроизводство.

 

Следващото звено на тази верига е трудовата интеграция. За нея също може да се използва термина „векторна трудова интеграция“, т.е. тя определено създава по-малки възможности за следващото поколение за трудова и професионална, както и социална реализация, включително семейна такава. Това от своя страна формира следващото звено в комплексната причинна верига, довела до демографската катастрофа на България – социалната несигурност. Т.е. младите българи не се чувстват нито социално сигурни, нито социално зрели, за да поемат отговорност да създават семейства и да имат деца.

Това по своеобразен начин конфигурира общата социална атмосфера на разпад на системата от социални ценности, в която семейството и децата играят важна роля. Оттук и пропада следващият важен компонет – решението на отделния българин или българка да имат семейство и деца. Младите българи предпочитат да живеят заедно, без да сключват брак. Съвместното съжителство, без обвързване, се предпочита от хората на възраст под 40 години. От тази възрастова група са 70% от всички безбрачни двойки в България. Семейната институция се разпада - през 2010 г. са сключени 24 000 брака и са регистрирани 11 000 развода. А семействата без деца са 35 на сто.

Посочената причинна верига, ако не бъде прекъсната, ще продължава да вкарва българите в тунел без изход, в бъдеще без перспектива за българската нация и държава.

Перспективи и алтернативи

в демографската динамика на България.

Съществуват следните прогнози:

• Населението на България през 2030 г. ще спадне до 5 940 822 души, а през 2050-а ще бъде не повече от 4 651 477 души ;

• През 2040 г. 46 % от населението на България ще са пенсионери;

• Според прогнози на Центъра за демографска политика, базирани на официалните преброявания на населението досега, през 2050 г. циганите у нас ще бъдат 3,5 млн, гражданите с турско етническо самосъзнание – 1,2 млн. души, а българите – едва 800 хил. души. Казано по друг начин, българите ще се превърнат в малцинство в собствената си страна.

 

Тези прогнози се правят на базата на линейната екстраполация, докато реалната динамика на комплексните системи, каквото е обществото, като правило се реализира като нелинеен процес. При него негативната тенденция се осъществява на основа на принципа на каскадния провал, т.е. сривът в една подсистема води до срив в следваща и следваща, и така до тоталния срив на цялата система. В този смисъл, ако не се изгради в най-скоро време позитивна алтернатива на тази трагична демографска картина в броено време от фаза демографска катастрофа, ще се навлезе в нова фаза – „демографски разпад“. С други думи - при влошените количествени и качествени характеристики на населението в България няма да може да се поддържа нормално социално-икономическо и държавно-политическо възпроизводство, което ще означава историческо небитие за българската държава и народ.

 

Позитивната алтернатива може и трябва да се търси единствено в рамките на действителното социално-хуманистично начало. Това означава изграждане на верига от социално-икономически мероприятия, базирана на стратегия на демографското възраждане на България. Стратегията следва да включва:

• Формиране на нов цивилизационен модел на развитие, ориентиран както към разширяване на социалните перспективи чрез реиндустриализация и реаграризация на иновационна платформа, така и към търсене на социална справедливост и солидарност;

• Оттук - създаване на високо равнище на трудова интеграция и социална сигурност;

• И накрая – осъществяването на активна демографска политика, поощряваща създаването на хармонично и балансирано семейство – основа на устойчивото демографско развитие на нашата страна и народ.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krutata
Категория: Политика
Прочетен: 563717
Постинги: 263
Коментари: 188
Гласове: 211
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930